Július 11-én újabb lakossági konzultáció indult

Elkezdődött az újabb állami rezsicsökkentés előkészítése, amelynek keretében a kormányzat ismét kikéri a polgárok és a gazdasági szereplők véleményét a kérdésben. Az érdeklődők három témakörben; a bürokratikus, az állampolgári és vállalkozói terhek csökkentéséről fejthetik ki álláspontjukat.

 

Az állami rezsicsökkentés legfőbb célja, hogy enyhítsék az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségeket és egyszerűsítsék, illetve ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tegyék a közigazgatási eljárásokat.

Az állami rezsicsökkentés megvalósításának alapját korábban is a lakossági konzultáció, a polgárokkal való egyeztetés képezte.

2015-ben az állampolgárok hazánkban közel 400 ezer, ebből Békés megyében 19 ezer kérdőívet töltöttek ki. Az állami rezsicsökkentés megvalósítására irányuló jogszabály-módosítás eredményeként több mint 20 hatósági eljárás díját szüntették meg, amely az állampolgárok és vállalkozások számára 10 milliárd forint megtakarítást eredményez 2016-ban.

Az idei első félévben már közel másfél millió okmányt, például személyi igazolványt, diákigazolványt vettek át díjmentesen, illetve kedvezményesen, mely közel 3,5 milliárd forint megtakarítást jelentett az állampolgároknak.

Az egyéb díjmentessé tett eljárásokban, több mint 500 ezer ügy indult, melyekben több mint 3 milliárd forint megfizetése alól mentesültek az ügyfelek. Ennek része a már díjmentes felsőoktatási felvételi eljárás, amely önmagában 1 milliárd forint megtakarítást eredményezett a diákok számára.

A kérdőívek megtalálhatók a Gyulai Járási Hivatal valamennyi osztályának ügyfélszolgálatán, valamint a települési ügysegédnél Eleken, Kétegyházán és Lőkösházán, de elektronikusan is elérhetők a http://allamirezsicsokkentes.kormanyhivatal.hu oldalon.

A polgárok és a vállalkozások augusztus 19-ig szavazhatnak arról, hogy mely eljárások egyszerűsítését, illetve mely eljárási díjak megszüntetését, valamint csökkentését javasolják. 

Egyszerűbb lehet például:

? rehabilitációs ügyek,

? nyugdíjbiztosítási eljárás,

? ingatlan-nyilvántartási eljárás,

? adóigazgatás.

Ahol eltűnhetnek, csökkenhetnek a díjak például

vállalkozásoknál:

? cégeljárás,

? környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatósági eljárások,

? egyéni vállalkozói igazolvány kiállítása,

? kereskedelmi tevékenység bejelentése, adatváltozás

 

magánszemélyeknél:

? ingatlan-nyilvántartási eljárások,

? gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos eljárások,

? anyakönyvi kivonat kiállítása,

? CSOK-igényléséhez szükséges hatósági bizonyítvány.

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató