Felhívás

Magyarországon a daganatos betegségek miatti halálozás a szív- és érrendszerit követően a második leggyakoribb halálok. Évente mintegy 34000 személy halálát okozzák különböző daganatok, ami napi 93 halálesetet jelent. A nők körében a leggyakoribb tumor az emlőrák, országosan évi kb. 7300 új megbetegedést fedeznek fel, s hozzávetőlegesen 2400 az ebből adódó halálozás. Ugyancsak jelentős esetszámmal, évi több mint 1100 új esettel fordul elő a méhnyak rák, a megbetegedés miatti halálozás pedig meghaladja az 500-at.

 

E két daganatfajta értelmetlenül szedi áldozatait, időben felfedezve az elváltozást a női életek megmenthetőek lennének. A terápia annál eredményesebb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Erre legalkalmasabb a szűrővizsgálat, hiszen képes a kezdeti stádiumú daganat, sokszor a rákot megelőző állapot észlelésére is.

A Kormány 2001-ben népegészségügyi programot hirdetett annak érdekében, hogy e súlyos betegségek halálozási arányát lényegesen csökkentse. Az elmúlt időszakban a meghívottaknak egyre növekvő, de még koránt sem elvárt hányada élt a szűrés lehetőségével.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a szervezett szűrésekben meghívással való részvétel ingyenes. Kérjük, éljen a felkínált lehetőséggel és saját egészsége érdekében vegyen részt a szervezett szűrési programban.

 

 

Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató