Egyszerűbb agrárpolitikát szavazott meg az EP

„A magyar és európai gazdák pénzügyi és adminisztratív terheit jelentősen könnyítő jogszabálycsomagot hagyott ma jóvá az EP” - jelentette ki Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő az ún. Omnibusz-csomag agrárfejezeteit érintő plenáris végszavazást követően Strasbourgban. Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja hozzátette: a Közös Agrárpolitika négy alaprendeletének egyszerűsítése a jövő agrárpolitikája számára fontos és megkérdőjelezhetetlen. „Ezeket az eredményeket nem kérdőjelezhetik meg a jövőben” - emelte ki Erdős Norbert.

 

„Az elfogadott szöveg kiemelt jelentőséggel bír a gazdáink számára” - foglalta össze a néppárti politikus, majd hozzátette: „Minden területen - termelői szerveződések, zöldítés, termeléshez kötött és első pilléres fiatal gazda támogatások, uniós pénzek elszámolása - sikerült jelentős könnyítéseket elérni a magyar gazdák és hatóságok számára”.

A jelenlegi uniós politikai körülmények között komoly siker, hogy a vidékfejlesztési rendelet módosításából törölték azt az Európai Bizottság javaslatát, miszerint a tagállamok migránsokat segítő civil szervezeteket támogathassanak vidékfejlesztési forrásokból. „E kitétel törlését már a kezdetektől fogva sürgettem. A már ismert illegális bevándorlás elleni érveken túl arra is felhívtam a figyelmet, hogy a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztési források a gazdák és a vidéki emberek tevékenységének segítésére és életminőségének javítására szolgálnak. A mezőgazdaságon kívüli szociális célokat itt nem szabad megfogalmazni” - jelentette ki Erdős Norbert. A képviselő emlékeztetett: 2013-ban az uniós élelmiszersegély program éppen ezen érv alapján került át az uniós agrárpolitikából az EU szociális politikájába.

A 2010-es ún. Tejcsomag rendelkezéseihez hasonlóan a gazdák egyik csoportosulási formája szintén siker a magyarok számára. Ez az „elismert termelői szervezet” a jövőben a tejágazaton túl a többi mezőgazdasági ágazatban is megtervezheti a termelést és tagjai nevében tárgyalhat a kereskedőkkel a beszállítói szerződésekről, így egy erősebb kivétel lesz az uniós versenyjog szabályai alól.

Erdős Norbert rámutatott: a jövedelembiztosítás szabályai ésszerűsödnek, a biztosítási szerződéseknél a kártalanítás 70 % lesz, míg az eddigi nehézkes 30 % helyett a gazdáknak csak 20 %veszteséget kell majd igazolniuk. „Ez nagyon jó hír a termelőink számára” - húzta alá a fideszes politikus.

„Kifejezetten örülök, hogy a túlságosan bürokratikus és a gyakorlatban nehezen végrehajtható zöldítési szabályok számos ponton egyszerűsödtek” - emelte ki Erdős Norbert. A békéscsabai képviselő hozzátette: például a jövőben az elefántfű, a csészekóró és főleg a mézelő növények - melyek számunkra kiemelten fontosak a beporzás biztosítása és méhek megtartása miatt - is elszámolhatóak lesznek a gazdálkodásból kivett ún. ökológiai jelentőségű területeken.

Háttér: Az Agrárminiszterek Tanácsa és az Európai Parlament még október végén állapodott meg a Közös Agrárpolitika (KAP) négy alaprendeletének egyszerűsítéséről. Mivel az uniós politikák egyszerűsítését célzó ún. Omnibusz-csomag többi területén még nem született megállapodás, mind a Tanács, mind az EP eldöntötte, hogy külön jogszabályban fogadják el és adják ki a KAP egyszerűsítését érintő rendelkezéseket, így az európai és a magyar gazdák életét jelentősen megkönnyítő rendelet már jövő év január 1-én hatályba lép.

 

Strasbourg, 2017. december 12.

További információ:

Erdős Norbert irodája: +33-3-881-77716

http://fidesz-eu.hu/

http://erdos.fidesz-eu.hu/

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató