A Közös Agrárpolitika forrásait az európai gazdákra és ne más célokra költsék

„Kifejezetten ellenzem azokat a törekvéseket, amelyek akár önkéntes, akár kötelező alapon a Közös Agrárpolitika költségvetési forrásaiból fedeznék a szociális és demográfiai változások okozta válsághelyzetek kezelését. Számomra kiemelten fontos, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait ténylegesen a gazdák kapják” - jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő az Andrieu-jelentés plenáris szavazását követően Strasbourgban. 

 

A fideszes politikus hozzátette: néppárti magyar képviselőtársaival együtt kénytelen volt elutasítani a Közös Agrárpolitika és a munkahelyteremtés kapcsolatáról szóló Andrieu-jelentést. Ezt annak ellenére tette, hogy a szöveg egy erős és megfelelően finanszírozott Közös Agrárpolitikára tesz javaslatot, mely célkitűzés teljes mértékben megegyezik a magyar gazdák érdekeivel. 

Erdős Norbert figyelmeztetett, hogy olyan rendelkezések is bekerültek a jelentésbe, amelyek pont a KAP jövőbeni finanszírozását sodornák közvetlen veszélybe. A jelentés 21. és 77. paragrafusai arra tesznek javaslatot, hogy a mezőgazdasági forrásokból szociális és demográfiai jellegű projekteket is támogassunk. „Számunkra kiemelten fontos, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait ténylegesen a gazdák kapják. Ezért nem engedhetjük, hogy akár önkéntes, akár kötelező alapon a közvetlen kifizetésekből vagy a vidékfejlesztési forrásokból fedezzük a szociális és demográfiai változások okozta válsághelyzetek kezelését. A szociális kérdések finanszírozásának nem a Közös Agrárpolitikában van a helye, ezért is került ki 2013-ban ebből a politikából a leginkább rászorult személyek uniós támogatása” - tette hozzá Erdős Norbert. 

Hasonló probléma merül fel a strukturális alapok és a KAP gerincét adó uniós jogszabályok tervezett módosítása, az ún. omnibusz javaslatcsomag során is. Az Európai Bizottság a jövőben lehetővé tenné, hogy a strukturális alapok - beleértve a vidékfejlesztési alapot - forrásaiból a tagállamok önkéntes alapon demográfiai jellegű projekteket támogathassanak. A fentiek fényében ez számunkra elfogadhatatlan. A Közös Agrárpolitika forrásait a mezőgazdasági termelőknek és az élelmiszer-előállítóknak kell ténylegesen kapniuk, különben az EU nem tudná biztosítani a kontinens megfelelő élelmiszer-ellátását, és nem tudna jelentősen hozzájárulni a világ élelmezés-biztonságának a növeléséhez és az éhezés elleni küzdelemhez. „Ez az Egyesült Nemzetek Szervezetének az egyik kiemelt célja is” - hívta fel a figyelmet Erdős Norbert. 

Háttér: Az ülésen elfogadott Andrieu-jelentés egy nem jogalkotási célú szöveg, így nem lesz semmilyen jogi következménye az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára.

Strasbourg, 2016. október 27.

További információ:

Erdős Norbert irodája: +32-228-37716

http://fidesz-eu.hu/

http://erdos.fidesz-eu.hu/

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató