Vissza kell állítani a termelői szervezetek beruházásainak uniós támogatását!

Erdős Norbert sajtóközleménye 

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága a mai napon szavazott az európai zöldség-gyümölcs ágazat helyzetéről szóló jelentésről. A képviselők támogatták az újonnan alakult zöldség-gyümölcs termelői szervezetek beruházásaira vonatkozó uniós támogatás visszaállítását. 

 

„Jelentős sikert értünk el ma” – értékelte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a mai szavazás eredményét. „A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság támogatta javaslatomat, hogy az Európai Bizottság állítsa vissza az újonnan alakult zöldség-gyümölcs termelői szerveződések beruházásaira vonatkozó uniós támogatást. Ez számunkra, a magyar gazdák és termelői szervezetek számára rendkívül fontos” – emelte ki a néppárti politikus. 

„E nélkül ugyanis a megalakuló szerveződések rendkívül nehezen tudják megszerezni a működéshez szükséges állami elismerést” – mondta el Erdős Norbert. Ezért ez az egyik leghatékonyabb eszköz a szerveződések fejlesztésére és a szerveződési szint növelésére. „Örömömre szolgál, hogy ez a magyarázat is megjelenik a jelentésben” – tette hozzá. 

„Szintén komoly előrelépés, hogy a jelentés a válsághelyzetek hatékonyabb kezelésére szólítja fel a Bizottságot. Egyrészt a piacról történő kivonás mechanizmusán szükséges javítani, másrészt az intervenciós árakat a valós piaci árakhoz és a termelési költségekhez kell igazítani. Ez egyezik a válságkezeléssel kapcsolatos véleményemmel, melyet már számos alkalommal hangoztattam a bizottsági üléseken” – emelte ki Erdős Norbert. 

Az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén szavaz majd erről a nem jogalkotási jelentésről.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató