Erősödő magyar-lengyel kapcsolatok

Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt irányító kormánymegbízott vezetésével hivatalos baráti küldöttség tett látogatást a lengyelországi Lubelski vajdaságban. A hagyományosan jó lengyel-magyar barátság tovább erősödött.

Magyarországot és Lengyelországot évszázadok óta a sok közös történelmi vonáson alapuló, hagyományosan jó emberi kapcsolatok fűzik egybe. A lengyelországi Lubelski vajdaság, a Biala Podlaska székhelyű járás és a Békés Megyei Kormányhivatal között egy ideje hivatalos baráti kapcsolatok formálódnak, aminek részeként lengyel barátaink is tettek már látogatást Békés megyében. A kormányhivatal küldöttségét Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt irányító kormánymegbízott vezette, a delegáció tagja volt dr. Lukácsi Krisztina, a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatal vezetője, Nagy Ferenc, aBékés Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója, Davidovics László, a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója és Ugyan Gabriella, a kormánymegbízotti kabinet vezetője.

A Békés megyei szakemberek Bialska Podlaska járásban tett szakmai látogatása elérte a célját. Mind a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, mind a Békés Megyei Kormányhivatal olyan külföldi partnerrel ápol szakmai kapcsolatokat, amelyekkel a kölcsönös előnyök alapján fenntartott folyamatos konzultáció a felek előnyére válik. A magyar küldöttséget fogadta Eugeniusz Tomasz Grzeszczak úr és Jerzy Stefaniuk úr, a Lengyel Parlament Alsóházának (Sejm) elnöke, illetve alelnöke (utóbbi a Bialski járás országgyűlési képviselője), valamint Tadeusz Slawecki oktatási miniszterhelyettes. Erdős Norbert kormánymegbízott hivatalos megbeszéléseket folytatott Slawomir Sosnowski úrral, a Lubelski vajdaság vezetőjével és Marian Starownik országgyűlési képviselővel. A tárgyalásokon felek tájékoztatták egymást az országaikban folyamatban levő közigazgatási reform gyakorlati megvalósításáról.

A Békés megyei küldöttség tanulmányozta a Kozuli Idősek Otthonának működését, a Testnevelési Főiskolában folyó képzéseket, a Janow Podlaski Ménes tenyésztési és rendezvényszervezési programjait, és agroturisztikai vállalkozásokat látogattak meg. A Leonardo da Vinci pályázatok keretében megvalósuló szakképzési programok és új gazdasági, kereskedelmi és kulturális együttműködési tervezetek kidolgozása is a magyar és a lengyel partnerek munkaértekezleteinek fontos kérdései voltak. A közös szakmai programokon részt vettek a Lengyel Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői, járási vezetők és tankerületi igazgatók is.

A Békés megyei delegáció szintén hasznos megbeszéléseket folytatott litván, fehérorosz és ukrán küldöttségek vezetőivel, akik projektalapú kapcsolatokat kívánnak kialakítani megyénkkel. A külföldi partnerek ígéretet tettek arra, hogy részt vesznek a Gyomaendrődi Sajt és Túrófesztiválon, és egyéb Békés megyei rendezvényeken, ahová a kormánymegbízott meghívta képviselőiket.

A Békés megyei küldöttség lengyelországi látogatása olyan konkrét tapasztalatokkal is szolgált, amelyek a békési turizmus fejlesztésében közvetlenül felhasználhatók.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató